Visit our archive

Erland Edenholm

Hvem er du?
Mitt navn er Erland Edenholm og jeg er 54 år. Jeg kommer opprinnelig fra Stockholm men er bosatt i Oslo. Jeg flyttet til Norge tidlig på 80-tallet og har jobbet som klipper siden 1986.

Hvorfor ble du film-klipper?
Jeg hadde egentlig tenkt å bli stills-fotograf men da jeg kom til Bergen på 80-tallet fikk jeg tidlig kontakt med filmmiljøet der, og et selskap som den gang het Viscom. Der ble jeg sittende bak klipperen på klipperommet og kikket han over skulderen. Dette ble starten på min klippekarriere. Min store lidenskap har blitt dokumentarfilm, og alle de fantastiske store og små historiene som foregår rundt oss hele tiden.

Hva er dine styrker som klipper?
Jeg tror jeg er bra på å samarbeid, noe som kanskje er det viktigste for å få et bra resultat. Så tror jeg jeg har evnen til å se muligheter i et materiale. Med årene har jeg blitt tålmodig, noe jeg tror man må være for å orke gå de ekstra rundene som må til for å få ting ordentlig bra.

Hva er det mest utfordrende i klippeprosessen?
Det mest utfordrende er å få oversikt og få materialet ”under huden”. Når det er gjort er mulighetene uendelige, og det kan kanskje også være en utfordring, men det er her fasinasjonen og gleden ligger.

Hva er det morsomste i klippeprosessen?
Jeg syns det morsomste er samarbeidet – det å bygge opp en historie i fellesskap. En av de beste følelsene, er det ubeskrivelige øyeblikket når noe ”sitter”. Dette fungerer! Det er utrolig gøy å se at en fortelling fungerer. Så er den siste fin-klippen veldig gøy, å få tempo og rytme virkelig til å spille.

Hva er din favorittfilm og hvorfor?
Det er ikke lett å finne en spesifikk film, men ”Wings of Desire”  Wim Wenders er kanskje en av mine favoritter. Jeg så for ikke så lenge siden ”PINA”, En hyllest og et portrett av Den tyske koreografen Pina Bausch.

Fremtidsmål?
Å jobbe med store og små historier, som forhåpentligvis beveger publikum.

Hva jobber du med nå?
Akkurat nå jobber jeg på en dokumentarfilm med arbeidstittelen Rangoon. Regi, Frode Skog. En meget personlig film og et annerledes bilde av Burma. Det er en morsom og utfordrende historie å fortelle fordi den har så mange lag, og tar uante vendinger.

  • Name (Required)

  • Email (Required, but not published)

  • Url (Optional)

  • Comment (Required)